گیاه گشنیز
مشخصات کلی گیاه گشنیز
گياهي است يکساله به رنگ سبز درخشان که ارتفاع بوته آن تا يک متر مي رسد.برگهاي آن سبز درخشان با تقسيمات مکررند. گل هايي کوچک ، ريز به رنگ سفيد يا صورتي و مجتمع به صورت چتر داردکه بصورت گروهي در انتهاي شاخه گل دهنده ظاهر مي شود . قسمت مورد استفاده گشنيز ميوه آن است .رنگ آن قهوه اي مايل به زرد و بوي مخصوص دارد شکل ظاهري ميوه ، رنگ و مواد متشکله آن بر حسب محل پرورش گياه و نژادهاي آن فرق مي کند.
ارزش تغذیه ای گشنیز
نباید فکر کنید که گشنیز فقط برای تزیین غذاها کاربرد دارد. اکثر مردم نمیدانند گشنیز دارای ۱۱ ماده از روغنهای اسانسی، ۶ نوع اسید، مواد معدنی و ویتامینهایی است که هرکدام از آنها خواص بسیاری دارند و به دلیل همین ناآگاهی بعد از اینکه غذایشان را میل کردند برگهای گشنیزی را که برای تزیین غذا از آن استفاده شده بود درون سطل زباله میریزند.
ترکيبات شيميايي
ميوه گشنيز داراي چند درصد آب ، مقداري مواد چرب ، مواد پروتئيني ، سلولز ، مواد غير ازته و مقدار کمي اسانس است . اسانس گشنيز از ميوه کامل گياه بر اثر تقطير يا بخار آب حاصل مي شود .اسانسش مايعي بي رنگ يا به رنگ زرد روشن است . شکل ظاهري ، رنگ و مقدار درصد اسانس ميوه گشنيز بر حسب نژادهاي مختلف آن فرق مي کند.
فواید و خواص گشنیز خشک و خام
گشنیز حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B6، آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فیبر است.سبزی گشنیز به عنوان دوای معده و بهبود دهنده عمل گوارش و هضم غذا شناخته شده است و تحقیقات نشان می دهد که مصرف آن باعث دفع سرب و آلومینیوم نیز می شود.
گشنیز خاصیت ضدنفخ و اشتهاآوری دارد.
دم کرده تخم گشنیز از سیلان منی جلوگیری میکند.
گشنیز مانع ترش شدن غذا در معده میشود همچنین درد صفرا را تا حد بسیار زیادی تسکین می دهد. تخم گشنیز برای درمان وسواس و خفقان بسیار خوب است .
گشنیز به عنوان سبزی کاهش دهنده قند خون شناخته شده است و این کار را با تحریک ترشح انسولین انجام می دهد. این تاثیر به حدی است که آن را گیاه ضد دیابت نیز می نامند.
درمان جوش های دهان و تسکین درد دهان با این سبزی امکان پذیر است.
اشکال دارويي
از ميوه گشنيز معمولاً تنطور (يک هشتم )تهيه مي شود .هم چنين از ميوه گشنيز در تهيه فراورده هاي دارويي استفاده مي شود
سخن آخر
با خواص گشنیز آشنا شدیم؛ گشنیز خطرات بسیار کمی دارد، اما مثل هر غذایی، ممکن است پوست نسبت به آن واکنش آلرژیک نشان بدهد. یکی از عوارض جانبی غیر معمول گشنیز، حساسیت پیدا کردن برخی بیماران به نور خورشید است. مصرف بیش از حد آن باعث میشود آنها نسبت به آفتاب سوختگی بیشتر حساس شوند، که میتواند در طولانیمدت منجر به سرطان پوست شود.
زنان باردار تا انجام تحقیقات بیشتر باید از خوردن گشنیز پرهیز کنند. با این حال، برخی زنان ادعا کردهاند که مصرف گشنیز باعث افزایش شیرشان شده است. ولی بهتر است احتیاط کنید و قبل از اینکه گشنیز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، با دکتر خود مشورت کنید و به علائم و واکنشهایی که بدنتان از خودش بروز میدهد، توجه کنید.
این مقاله بدون برچسب است.
دیدگاه خود را ارسال نمایید
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد